Chladivo R22 – všetko, čo potrebujete vedieť

Chladivo R22 – všetko, čo potrebujete vedieť

Moderné klimatizačné jednotky sú tiché, efektívne a sú ekologickejšie ako kedykoľvek predtým.

Mnohé staršie jednotky však obsahujú plyn R22, ktorý je teraz zakázaný kvôli škodlivému vplyvu na životné prostredie.

Legislatíva EÚ presadzuje odstránenie a nahradenie chladiva R22, keďže štúdie preukázali, že tento plyn je škodlivý pre ozónovú vrstvu.

Zariadenie obsahujúce plyny R22 sa musí odstrániť len vtedy, ak je jednotka chybná. Ak však ešte nie ste, mali by ste začať s plánovaním vyraďovania R22.

Dostupné možnosti zahŕňajú:

Výmena celej chladiacej sústavy a vedenia s novým systémom. Ide o najlepšiu možnosť, pokiaľ ide o efektívnosť, spoľahlivosť a záruku, ale je aj najdrahšia z hľadiska počiatočných nákladov.
Opätovne použite existujúce potrubné práce (a prípadné zapojenie) a nainštalujte novú kondenzačnú jednotku a výparníkovú cievku, ktorá pracuje na alternatívnom chladiči. Mohlo by to byť nákladovo efektívna alternatíva.
Nahraďte chladivo v systéme iným, ľahko dostupným chladiacim prostriedkom. Dodatočná montáž s alternatívnym chladičom prekonáva potrebu odstrániť staré zariadenia a inštalovať nové systémy a potrubie. Je však ťažké predpovedať výkon systému a spoľahlivosť a môže byť veľmi nákladné bez akýchkoľvek záruk na jeho dlhovekosť.

Ak má niekto systém a používa ho, nie je to problém, ale ak má problém so stratou plynu, problémom v chladiacom systéme alebo v kompresore, nemôžete nahradiť diely, takže musíte vymeňte ju.