Je vaše druhé poschodie teplejšie ako zvyšok vášho domu?

Je vaše druhé poschodie teplejšie ako zvyšok vášho domu?

Je vaše druhé poschodie teplejšie ako zvyšok vášho domu? Tu je návod, ako ho udržať chladnejšie, najmä v lete.

Veľa ľudí sa na túto otázku pýta, najmä v letných mesiacoch. Je to vlastne bežný problém, ktorý zvyčajne vedie k tomu, že ľudia používajú klimatizáciu a stále nedostávajú chladnú teplotu, ktorú potrebujú..

Teplý vzduch stúpa. Fyzika – horúci vzduch stúpa a studený vzduch klesá. Takže vaše poschodie má prirodzenú tendenciu byť teplejšie než nižšie poschodie.

Horúca strecha. Vaša strecha pohlcuje teplo zo slnka, pokiaľ nemáte veľa tienistého stromového pokryvu. Všetok teplý vzduch sa pohybuje cez strechu, do podkroví a nakoniec do vášho najvyššieho poschodia. Ak nemáte podkrovný priestor na vyrovnávanie tepla alebo vaša strecha nie je dobre izolovaná, zvýši sa tepelný faktor na poschodí.

Chybné vedenie. Kanály odoberajú studený vzduch z vášho klimatizačného systému a distribuujú ho v celom dome.

Blokujte slnko

Zatvorte žalúzie a odtiene, aby ste zabránili svetlu a UV žiareniu. Dokonca môžete vyskúšať tie, ktoré blokujú teplo alebo fóliu s UV blokovaním. Nezabudnite utesniť všetky trhliny, otvory a medzery okolo okien, aby ste predišli úniku vzduchu. Možno budete chcieť zvážiť vylepšenie na energeticky úspornejšie dvojité okná.

Izolujte a vetrajte

Pridajte ďalšiu izoláciu na strechu a podkrovie. Dokonca môžete dokonale utesniť podkroví, aby sa zabránilo vniknutiu tepla. Taktiež pridaním podkrovieho ventilátora pomôžete ochladiť veci tým, že cirkulujete vzduch tam a znižujete množstvo horúceho vzduchu, ktoré sa dostane do druhého poschodia.

Znížte používanie svetiel a spotrebičov

Vyhýbajte sa vytváraniu dodatočného tepla na poschodí. Udržujte svetlá zhasnuté alebo stmavené. Obmedzte používanie spotrebičov, ktoré vytvárajú teplo ako sušiče vlasov, curlingové žehličky, umývačky riadu, rúry a sporáky. Aj keď sa spotrebiče nachádzajú v nižších podlažiach, teplo sa zvýši.

Zmeňte vzduchové filtre

Je to malá vec, ktorá môže mať veľký rozdiel, pretože špinavý filter môže zablokovať prúd studeného vzduchu. Ale ako bonus, vzduchové filtre môžu tiež znížiť alergény!

Zvážte pridanie ďalšej klimatizácie

Ak ste vyskúšali všetko a nemôžete dostať svoje poschodie na vychladnutie, váš dom môže byť príliš veľký pre váš súčasný systém. Porozprávajte sa s odborníkom spoločnosti Klimachlad Bratislava o modernizácii na väčší klimatizačný systém alebo o pridanie druhého systému na poschodí.