Anatómia vašej klimatizácie

Anatómia vašej klimatizácie

Klimatizácia je všade v našich domácnostiach a na pracoviskách, v obchodoch, ktoré často navštevujeme, a dokonca aj v autách, ktoré riadime. Aj keď sa zdá, že nástenná  jednotka, prenosná klimatizácia a klimatizácia vozidla majú veľmi málo spoločného, ​​sú v skutočnosti oveľa bližšie, než si myslíte. Pochopenie toho, ako fungujú, vám môže pomôcť efektívne ich využívať.

Komponenty klimatizačného zariadenia

Všetky klimatizácie majú spoločné nasledujúce komponenty.

Termostat: Rovnako ako v prípade vášho domáceho kúrenia, aj termostat vám pomáha monitorovať a regulovať teplotu vzduchu v miestnosti.
Chladivo: Mnoho druhov látok a zlúčenín – vrátane amoniaku, propánu a freónu – sa používa ako chladivo z dôvodu ich schopnosti relatívne rýchlo zmeniť fázu z kvapaliny na plyn a späť.
Kompresor: Keď je hmota pod tlakom, zahrieva sa. Kompresor vystavuje chladivo extrémnemu tlaku, takže mení fázu na plyn a zahrieva sa.
Kondenzátorová cievka: Kondenzátorová cievka prijíma zohriate chladivo a uvoľňuje svoje teplo vonku, často pomocou tenkých kovových plutiev, ktoré podporujú prenos tepla. Pri ochladzovaní plynu sa fáza opäť mení na kvapalinu.
Cievka výparníka: Cievka výparníka, ktorá sa nachádza vo vnútri, umožňuje, aby sa kvapalina zmenila späť na plyn a absorbovala teplo z vnútorného vzduchu.
Ventilátor: Ventilátory pomáhajú pri pohybe vzduchu potrubím a cez systémy cievok.
Vzduchový filter: Vzduchový filter odstraňuje prach a nečistoty zo vzduchu pri jeho pohybe systémom.

Ako funguje klimatizácia (v skratke)

Ako teda všetky tieto časti spolupracujú pri chladení vášho priestoru? Povedzme, že váš termostat je nastavený na 22 stupňov. Keď teplota okolia dosiahne 23 stupňov, termostat pošle do klimatizácie správu, aby sa zapla. Chladivo prechádza do kompresora, kde je vystavené tlaku, ktorý spôsobuje jeho zahrievanie.

Keď sa dostane z kondenzátorových cievok do výparníkových cievok, uvoľní toto teplo (čo je dôvod, prečo stojace blízko výfukového vzduchu z klimatizačného zariadenia znamená cítiť horúci vzduch) a rýchlo sa ochladí. Po ochladení dokáže absorbovať teplo zo vzduchu a tento chladný vzduch sa potom vracia späť do vášho domu. Tento cyklus sa opakuje, kým váš domov nedosiahne požadovanú teplotu a jednotka sa nevypne. Ak je niektorá časť tohto cyklu prerušená z dôvodu upchatia, nedostatočnej chladiacej kvapaliny alebo z iných dôvodov, vaša klimatizácia nebude fungovať rovnako – alebo vôbec.

Získajte viac zo svojej klimatizácie

Existuje niekoľko jednoduchých vecí, ktoré môžete urobiť, aby vášmu klimatizačnému zariadeniu pomohol pri výkone jeho práce, takže vám to môže pomôcť udržať sa v pohodlí. Najprv nastavte správnu teplotu (asi 22 stupňov), pretože to šetrí energiu a obmedzuje extrémne prechody medzi studeným vzduchom a vonkajším teplom. Pamätajte tiež, že čistý systém funguje lepšie; Vymeňte svoje filtre podľa plánu, aby ste zlepšili výkon a kvalitu vzduchu v interiéri. Pamätajte tiež, že údržba zaisťuje dlhšiu životnosť systému a tiež dobrý výkon.