Klimatizácia v dome. Oplatí sa to?

Klimatizácia v dome. Oplatí sa to?

Klimatizačné zariadenia sa už dávno používajú v južných krajinách. V strednej Európe je to celkom iné, často domy a byty ešte nemajú ani nové domy a bytové domy – dôvodmi sú často vysoká spotreba energie a náklady. Ale keďže sa letá aj v strednej Európe výrazne otepľujú a zle izolované domy a byty sa nepríjemne zahrievajú, stále viac majiteľov domov a bytov uvažuje o inštalácii klimatizácie.

Monoblokové a splitové klimatizačné zariadenia

Pred nákupom by ste si mali uvedomiť, že takmer všetky klimatizačné systémy využívajú veľa energie. Pri nákupe by ste preto mali venovať pozornosť modelom s triedou energetickej účinnosti A.

Takzvané monoblokové klimatizačné systémy spotrebúvajú väčšinu elektrickej energie: malé klimatizačné jednotky sa kupujú pomerne lacno, je ich možné kúpiť bez akýchkoľvek úprav po zakúpení a sú často mobilné. Ich hadica na odpadový vzduch, ktorá sa musí viesť von, je prekážkou. Ak na to nechcete dierovať dieru, musíte vypustiť vzduch cez okno. Toto je často ťažkopádne, pretože štrbina okna okolo výfukového otvoru sa ťažko utesňuje. Monoblokové systémy svojou prevádzkou vytvárajú v miestnosti mierny podtlak, takže cez najmenšie trhliny vteká teplý vzduch, ktorý sa musí tiež znovu ochladiť. Zámerom je napraviť o niečo drahšie systémy s dvoma samostatnými hadicami na prívod a odvod vzduchu, ktoré bránia podtlaku a ľahšie sa utesnia.

Na druhej strane tzv. Split klimatizačné systémy pracujú s dvoma samostatnými komponentmi: chladiaca jednotka je umiestnená v miestnosti, zatiaľ čo kompresor je nainštalovaný na vonkajšej strane steny domu. Obidve komponenty sú spojené s chladiacim potrubím. Výhodou je, že hlasný kompresor nie je v miestnosti a môžete tiež nechať okná zatvorené, aby nemohol preniknúť teplý vzduch. Na rozdiel od monoblokových klimatizačných systémov sú splitové jednotky účinnejšie a majú lepšiu chladiacu kapacitu ako monochromatická technológia, čo tiež znamená, že náklady na elektrinu sú približne dvakrát vyššie. Kúpa split klimatizácií je však oveľa drahšia – v závislosti od modelu náklady na zariadenie sa pohybujú od 500 do 3 500 EUR plus náklady na inštaláciu.

 

Na údržbu klimatizačných systémov sa vo všeobecnosti vzťahujú tieto pravidlá: Všetky modely vyžadujú pravidelnú údržbu a čistenie, pretože znečistené vzduchové filtre znižujú výkonnosť zariadení. V prípade mobilných zariadení sa musí vyprázdniť aj zberná nádoba na kondenzovanú vodu. Toto je dôležité aj pre delené zariadenia, pretože by inak mohli šíriť nehygienické baktérie vo vzduchu.