Klimatizácia – kde a pre koho?

Klimatizácia – kde a pre koho?

Kto by neznášal neznesiteľné letné horúčavy Ventilátor v rohu robí všetko, čo je v jeho silách, ale vzduch neochladí. Riešenie pre chladnejšie izby prichádzajú stále znova a znova do úvahy: klimatizačný systém. Pred nákupom a inštaláciou by ste však mali zvážiť niekoľko kľúčových bodov.

Aké typy klimatizácie existujú?

Pri nákupe by ste mali premýšľať o tom, ktorá klimatizácia je tá správna, pretože existuje pomerne veľký výber. Menšie mobilné zariadenia sú v súčasnosti veľmi obľúbené.  Tieto systémy, nazývané prenosné, môžu začať fungovať okamžite doma. Prenosné klimatizácie sa líšia vo verziách s hadicami na odvádzanie vzduchu alebo bez nich, ktoré vyfukujú použitý a teplý vzduch z miestnosti von.

Existujú tiež rozdelené systémy, ktoré sú rozdelené na externý kompresor a pripojené moduly. Výhodou týchto zariadení v porovnaní s monoblokami je ich znížená spotreba energie a menšie hlukové znečistenie. Delené systémy sú tiež prvou voľbou pre dlhodobé použitie doma, zatiaľ čo monobloky sa s väčšou pravdepodobnosťou nastavia podľa potreby.

 

Kde je optimálne umiestnenie klimatizačného systému?

V miestnosti, v ktorej sa nachádzate, môžete nastaviť monoblok bez výfukových hadíc. Jedinou požiadavkou je zdroj energie. Na druhej strane pre splitové klimatizačné jednotky a klimatizačné systémy s hadicami na odpadový vzduch musí byť zabezpečená možnosť vypúšťania vonkajšieho vzduchu. Preto by ste mali hľadať miesto v dome, kde môžete urobiť malý prielom bez veľkých prekážok. Pozornosť sa musí venovať aj povahe vonkajšej fasády, aby sa zabránilo jej poškodeniu.

Ako alternatívu k prieniku existujú aj adaptačné dosky s otvorom pre okná. Tu musíte okno úplne otvoriť a vložiť dosku adaptéra s otvorom. Drevený panel môžete samozrejme správne vidieť aj sami.

V prípade chladiacich modulov klimatizačného systému je najlepšie zvoliť miesto, kde budete tráviť veľa času v lete alebo kde je obzvlášť dôležitý chlad. Väčšina systémov je inštalovaná v spálňach, aby bola v noci chránená pred horúčavou a aby mohla pokojne spať. Je potrebné poznamenať, že modul potrebuje malý odtok na kondenzáciu vo vnútri (väčšinou v stene), ktorý musí byť odvedený do potrubia, do zbernej nádoby alebo vonku. Aby sa všetko dalo správne, je vhodné mať pri inštalácii odbornú pomoc.

Pre koho je klimatizácia najvhodnejšia?

Hlavnou výhodou klimatizačných systémov je to, že dokážu zabezpečiť tolerovateľné teploty vo vašej domácnosti, dokonca aj v strednom veku. Je to obzvlášť užitočné pre ľudí, ktorí sú náchylní na teplo, ako sú staršie osoby, malé deti alebo chorí, ktorých schopnosť zvládať vysoké teploty sa oplatí. Zdroj chladu môže byť tiež prospešným opatrením pre ľudí, ktorí majú všeobecne problémy s obehom alebo ktorí majú takúto predispozíciu.

Pre alergikov sú jedným zo spôsobov, ako zmierniť ich príznaky, klimatizačné systémy, ktoré nielen ochladzujú, ale tiež priamo filtrujú a osviežujú vzduch. Niektoré zariadenia môžu dokonca odfiltrovať domáci prach a roztoče v ňom, aby nedošlo k alergickej reakcii postihnutých ľudí.

Nevýhody klimatizácie

Klimatizácia má samozrejme nielen výhody, ale má aj niekoľko negatívnych aspektov. Predovšetkým je tu nezanedbateľná spotreba energie. V závislosti od typu zariadenia sa spotreba môže drasticky zvýšiť. Čelnými priekopníkmi sú monobloky, ktorých spotreba ďaleko presahuje spotrebu splitových systémov. S dobrým systémom rozdelenia môžete očakávať okolo 25 centov nákladov na elektrinu za hodinu (samozrejme, líši sa v závislosti od poskytovateľa a zariadenia elektriny). Ďalším bodom na vedomie je, že nie všetci ľudia vždy dobre tolerujú kondicionovaný vzduch. Príliš veľa chladných a suchých slizníc môže rýchlo viesť k chorobám. Výsledkom môže, ale nemusí byť, nachladnutie, bronchiálne problémy a infekcie. Ak viete o takýchto možných príznakoch vopred, mali by ste sa poradiť pri kúpe, aby ste našli vhodný systém.