Tipy na zlepšenie kvality vnútorného ovzdušia a potlačenie sezónnych alergií

Tipy na zlepšenie kvality vnútorného ovzdušia a potlačenie sezónnych alergií

Ak trpíte alergiami, môžete rýchlo spájať sezónne podráždenie s vonkajšími spúšťačmi, ako je peľ a plesne. Avšak zlá kvalita vnútorného ovzdušia vo vašom domove by mohla byť vinníkom za vinu kvapky nosa, svrbivé oči a v niektorých prípadoch závažné príznaky, ako sú respiračné problémy, bronchitída a astma.

Agentúra na ochranu životného prostredia zistila v prieskume, že ľudia trávia 87% svojho života v interiéri a že hladiny znečisťujúcich látok vo vnútorných priestoroch sú až 100-krát vyššie než úrovne, ktoré môžete nájsť vonku. Aj keď je alarmujúce premýšľať o tom, koľko toxínov sa pravdepodobne vystavujete pravidelne, existujú jednoduché kroky, ktoré môžete použiť na zvýšenie kvality vzduchu, ktorý dýchate vo svojom dome.

Zabráňte fajčeniu vo vnútri

Neexistuje žiadna prijateľná miera vystavenia účinkom sekundárneho dymu. Fajčenie v interiéri je dostatočné na to, aby ste nainfikovali zvyšok domu, aj keď ste v miestnosti s uzavretými dverami.

Vákuové čistenie

Investujte do vysokoaktívneho vákua a pravidelne čistite koberce, aby ste znížili prach a ostatné znečisťujúce látky, ktoré ste priniesli z vonku.

Namočte posteľ

Umývajte plechy, vankúše a prikrývky v teplej vode často, aby ste znížili vystavenie roztočom a ostatným alergénom.

Otvorte okná

Väčšina vykurovacích a chladiacich jednotiek recirkuluje vnútorný vzduch, takže keď to dovolí počasie, nechajte čerstvý vzduch, ak je to len krátkodobo.

 

Majte hygienický domov

Pravidelne čistite svoj dom pomocou čistých spotrebičov na čistenie.

 

Zneškodnite nepoužité chemikálie a farbu

Farbenie vonku a výber netoxických lepidiel, povrchových úprav a lakov, ak je to možné.

Použite výfukový ventilátor nad sporákom

Výhodou vonkajšieho odsávaného krytu je, že odstraňuje potenciálne toxické škodliviny a plyny zo vzduchu vo vašej kuchyni.

 

Použite ventilátory v kúpeľniach

Odsávacie ventilátory odstraňujú vlhkosť z kúpeľne a znižujú výpary z čistiacich prostriedkov, ktoré by mohli potenciálne spôsobiť zdravotné problémy.

 

Vymeňte vzduchové filtre

Výmena vzduchových filtrov vo vašom vykurovacom a chladiacom systéme je dôležitá pre udržanie priaznivej kvality vzduchu vo vašom dome.

Okrem týchto základných krokov existuje niekoľko pokročilých možností boja proti alergie spôsobujúcej znečistenie vo vašom dome.

Centrálne zvlhčovače pre celú domácnosť udržiavajú vlhkosť v rámci jedného percenta požadovaných úrovní v celom dome, čím vytvárajú zdravšie prostredie tým, že zmenšujú späť suché dutiny, svrbí pokožku a boľavé hrdlá a udržiavajú drevo z praskania alebo deformácie. Môžu tiež zmierniť výskyt baktérií, vírusov a infekcií dýchacích ciest. Správne úrovne zvlhčovania sú rovnako dôležité v horúcom aj chladnom prostredí. Príliš málo vlhkosti ponecháva telo citlivé na infekcie, zatiaľ čo príliš veľa vlhkosti tvorí ideálne chovné miesta pre roztoče, plesne a prachové roztoče.

Možnosti vysokoúčinnej filtrácie vzduchu a čistiacich prostriedkov, ktoré odstraňujú znečisťujúce látky vo vzduchu, zahŕňajú filtráciu vzduchu s vysokou účinnosťou a germicídne UV svetelné systémy.